Magia przyjemności

Czekolada

od dawien dawna uważana byłą za ambrozję. Zarówno Aztekowie jak i Majowie wierzyli, że drzewo kakaowca to dar od bogów z tego względu szwedzki przyrodnik – Carolus Linneaus w XVIII wieku nazwał to drzewo Theobroma, co po grecku oznacza ,,pokarm bogów”.



Pierwsza, stała, ciemna czekolada powstała w połowie XIX wieku, a kilka lat później poprzez dodanie do niej mleka stworzono czekoladę mleczną.
Czekolada zawiera duże ilości flawonoidów oraz magnezu, które to są odpowiedzialne za zmniejszanie ryzyka wystąpienia raka i chorób sercowo-naczyniowych. Ponad to rola magnezu w organizmie sprowadza się m.in. do: regulacji rekcji enzymatycznych, gospodarki lipidowej i syntezy DNA oraz regulacji ciśnienia i krzepnięcia krwi. Wśród naukowców istnieje pogląd, że prawidłowo zbilansowana dieta magnezowa w większości przypadków zastąpiłaby stosowanie lekarstw w chorobach związanych ze stresem.

Kolejną ważną substancją czynną zawartą w czekoladzie jest teobromina - związek ten jest alkaloidem purynowym o działaniu miorelaksacyjnym, diuretycznym i spazmolitycznym, dzięki czemu możliwe jest stosowany jako lek obniżający ciśnienie tętnicze. Teobromina stanowi około 1,7 % masowych czekolady i wspaniale współdziała z zawartymi w niej flawonoidami. Czekolada zawiera w swym składzie także fenyloetyloaminę – neuroprzekaźnik odpowiedzialny za uwalnianie do mózgu dopaminy, która to z kolei jest odpowiedzialna za stan euforii.


Podsumowując korzyści ze spożywania czekolady:

  • jest lekarstwem na stres,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • łagodzi napięcie przedmiesiączkowe u kobiet,
  • poprawia samopoczucie,
  • obniża ryzyko zmian miażdżycowych, chroni przed chorobami serca.